Heeft iemand nog vragen?
Binnen Fontys Sporthogeschool zijn we in zeer korte tijd overgegaan naar online onderwijs. Ik probeer de komende periode collega’s te ondersteunen in het geven van online onderwijs en de dilemma’s die zij ervaren. Niet op het gebied van techniek, maar op het gebied van leren.
Stuur me elke maand de nieuwste blog!
Dilemma 1: hebben studenten het wel begrepen?
Komt onderstaande je bekend voor?
"Volgens mij werkt dat online onderwijs eigenlijk best wel goed. Wel heb ik het idee dat ik tegen een muur aan het praten ben, omdat ik vrijwel geen reactie krijg te zien of te horen van studenten die naar mijn instructie luisteren of hebben geluisterd."
Wel, online onderwijs biedt veel voordelen, maar zeker ook nadelen. Zoals dat de totale non-verbale communicatie van individuen en de groep wegvalt. Niemand ziet elkaar. De docent de studenten niet en de studenten elkaar niet. Blijkbaar heeft dat tot gevolg dat studenten zich gedeisd houden; het is stil aan de overkant! En ondanks dat we een stille en ordelijke klas kunnen interpreteren dat studenten aan het leren zijn, mogen we daar zeker niet van uit gaan! Vandaar mijn tip:
Lok reacties uit, van iedere student!
Maar, doe dat NIET
- Door tijdens je online-instructie verbaal vragen te stellen aan de klas: het wordt chaos als iedereen verbaal gaat reageren.
- Door studenten jouw vragen te laten beantwoorden via een live-chat: slechts een aantal studenten zullen reageren.
Doe dat WEL door voor iedere les een paar ijzersterke vragen voor te bereiden via Microsoft Forms* en geef iedereen de kans om deze vragen te beantwoorden. IJzersterke vragen voldoen aan de volgende eisen:
- Vragen zijn specifiek gericht op het lesdoel (effectief).
- Vragen zijn snel te beantwoorden door studenten (efficiënt).
- Vragen zijn snel na te kijken door docenten (efficiënt).
Zet hiervoor multiple-choice vragen of open vragen in:
Multiple-choice vragen
waarbij de fouten antwoorden (de afleiders) plausibel zijn / logisch klinken voor studenten die de kern van de les niet begrepen hebben. De fouten antwoorden van studenten geven je de mogelijkheid om gerichte verlengde instructie aan te bieden. Een voorbeeld waarbij de afleiders plausibel zijn:
(1 + 2 x 3) + (4 - 2 +1) =
A. 10 (correcte antwoord)
B. 12 (studenten werken van links naar rechts, terwijl ze eerst moeten vermenigvuldigen, voordat ze optellen)
C. 8 (studenten vermenigvuldigen wel eerst (2 x 3), maar tellen daarna eerst op (2 + 1) in plaats van dat zij eerst aftrekken (4 - 2))
Open vragen
waarbij je de antwoordruimte limiteert door er bijvoorbeeld criteria aan te toevoegen zoals ‘gebruik maximaal 10 woorden’. Een voorbeeld hoe je een slecht open vraag ombuigt naar een goede open vraag.
Versie 1:
"Hebben jullie het allemaal begrepen? Zijn er nog vragen?"
Vermijd dergelijke vragen, want degenen die het minste weten overschatten zichzelf het meest (Kruger & Dunning, 1999). Grote kans dus dat jij denkt dat iedereen het begrijpt en er geen vragen meer zijn.
Versie 2:
"wanneer moet je een apostrof gebruiken?"
De vraag is niet specifiek genoeg, waardoor de antwoorden uiteen zullen lopen. Dit maakt het voor studenten een vraag die niet snel te beantwoorden is en voor docenten niet snel om na te kijken.
Versie 3:
Voeg indien nodig apostrofs toe aan deze zinnen:
- hes very hungry
- my dogs are unhappy
- its on its way
- the ladies cars
Deze vraag voldoet aan alle drie de criteria van een ijzersterke vraag. Iedere zin legt bloot of de student de apostrof in iedere specifieke situatie juist of onjuist inzet.
Tot slot
Het kost tijd en moeite om ijzersterkte vragen te formuleren. Ik raad het dan ook aan om te starten met één tot twee vragen per online les en dat samen met collega’s te doen. Vervolgens heb je de keuze om de vragen op twee momenten in te zetten.
- Na je instructie. In de literatuur worden dit ook wel Exit-Tickets genoemd.
- Tijdens je instructie. In de literatuur worden dit ook wel Hinge Questions genoemd. Het inzetten van Hinge-Questions tijdens je online-instructie vergt net iets meer van je online klassenmanagement, omdat je na de beantwoorden van de vragen met de gehele groep door wilt gaan met je instructie
VOETNOOT
* Binnen Fontys Sporthogeschool maken we gebruik van Microsoft Teams, waardoor het voor de hand ligt om Microsoft Forms in te zetten om Quizen mee te formulieren. In deze video wordt uitgelegd hoe je dat kunt doen. Uiteraard zijn er meer tools die je kunt gebruiken bij het maken en afnemen van vragen, zoals Socrative
Laat een vraag of opmerking achter