Stop met schriftelijke feedback!
In deze blog schrijf ik over het organiseren van effectieve en efficiënte feedback (Fletcher-Wood, 2018). Stoppen met schriftelijke feedback en starten met whole-class feedback waren voor mij twee belangrijke eye-openers, evenals dat je éérst moet zorgen voor een goed fundament alvorens je feedback geeft. Laten we daarmee starten!
Stuur me elke maand de nieuwste blog!
Dit blog is beschreven vanuit de gedachte dat feedback:
|
Eye-opener 1: Zorg éérst voor een goed fundament
Laat feedback nooit het startpunt zijn van leren, maar laat het erop volgen! Zorg ervoor dat je als docententeam…
- … een goed beeld hebt van de kwaliteit die je nastreeft in een vaardigheid of een product. Dit doe je door vóór aanvang van een onderwijseenheid de kwaliteit van meerdere uitgewerkte voorbeelden te vergelijken en op basis van verschillen en overeenkomsten te bespreken. Gebruik hiervoor producten die studenten het jaar ervoor hebben gemaakt.
- … de kwaliteit die je nastreeft deelt met studenten. Dit doe je door bij de start en gedurende de onderwijseenheid uitgewerkte voorbeelden van verschillend niveau te delen. Echter, alleen delen is niet voldoende! Studenten moeten met regelmaat actief opzoek gaan naar verschillen en overeenkomsten tussen die uitgewerkte voorbeelden.
- … kwalitatief goede lessen verzorgd, bijvoorbeeld door de Principes van Instructie te implementeren in je lessen.
Voldoe je aan bovenstaande voorwaarden? Dan kan feedback als middel ingezet worden om studenten bij te sturen. Voordat ik beschrijf wat je wel moet doen, deel ik graag een eye-opener die niet voor de hand ligt: vermijd schriftelijke feedback.
Eye-opener 2: Vermijd schriftelijke feedback
Schriftelijke feedback is lang niet zo effectief als we denken, omdat het bij schriftelijke feedback vaak ontbreekt aan de instructie voor de student hoe het beter kan (Fletcher-Wood, 2018). Zie onderstaand voorbeeld ter illustratie wat ik bedoel
“I remember talking to a middle school student who was looking at the feedback his teacher had given him on a science assignment. The teacher had written, “You need to be more systematic in planning your scientific inquiries.” I asked the student what that meant to him, and he said, “I don’t know. If I knew how to be more systematic, I would have been more systematic the first time.” This kind of feedback is accurate — it is describing what needs to happen — but it is not helpful because the learner does not know how to use the feedback to improve. It is rather like telling an unsuccessful comedian to be funnier — accurate, but not particularly helpful, advice.” (William, 2015) |
Wordt de instructie hoe het beter kan wel beschreven? Dan wordt deze dusdanig gecompliceerd en gedetailleerd dat de student er niet van profiteert (Shute, 2008). Daarnaast is het bij schriftelijke feedback niet mogelijk om als docent te monitoren of de student de feedback begrijpt, toepast en in kan zetten voor soortgelijke taken en dat is wel nodig om te beoordelen of feedback ook effectief is geweest (Fletcher-Wood, 2018).
Met het gegeven dat schriftelijke feedback in veel gevallen niet effectief is in combinatie met de enorme tijdsinvestering die het vraagt om iedereen schriftelijk feedback te geven, stel ik mijn volgende eye-opener voor: zet in op whole-class feedback.
…de doelstellingen van schriftelijk feedback door elkaar kunnen lopen? Schriftelijke feedback wordt aan de ene kant ingezet met de hoop dat studenten ervan leren, maar heeft in veel gevallen ook als doel om ons te verantwoorden naar bijvoorbeeld de examencommissie (‘omdat het moet vanuit het toetsbeleid’), collega’s en studenten (‘kijk eens hoe hard ik als docent gewerkt heb’). |
eye-opener 3: Zet in op whole-class feedback
Het is efficiënter en effectiever om met regelmaat whole-class feedback in te zetten! Voor mij één van de belangrijkste lessen uit het boek Responsive Teaching (Fletcher-Wood, 2018) en inmiddels met veel plezier ingezet in het onderwijs van Fontys Sportkunde. Mocht je dit ook willen proberen, dan is mijn aanbeveling om de volgen stappen te nemen.
- Laat studenten hun beroepsproducten inleveren, bijvoorbeeld digitaal in OneDrive.
- Scan als docent in een maximaal 30 minuten een aantal van deze beroepsproducten, met als doel dat je opzoek gaat naar veel gemaakte fouten, waarover studenten wél al les hebben gehad. Het is dus niet nodig om alle beroepsproducten te scannen.
- Komt een fout 3 maal of vaker voor in de verschillende beroepsproducten? Dan komt deze in aanmerking om mee te nemen in je voorbereiding van de aankomende les. Aangezien je niet veel tijd meer kwijt bent aan het geven van schriftelijke feedback kun je deze tijd mooi gebruiken om de les goed voor te bereiden. Zie de volgende stap.
- Bij het voorbereiden van de les volg je een aantal stappen van de Principes van Instructie. Geef in je les focus aan, door expliciet aan te geven welke veelvoorkomende fout(en) je gaat bespreken en waarom je specifiek daarvoor kiest.Laat een goed en een minder goed voorbeeld zien en leg als docenten uit wat de verschillen zijn tussen deze twee voorbeelden.
- Laat vervolgens alleen het minder goede voorbeeld zien en verbeter dit voorbeeld, waarbij je jouw gemaakte denkstappen hardop voorzegt.
- Reik een ander minder goed voorbeeld aan en geef studenten de tijd om dit voorbeeld om te vormen naar een voorbeeld waarin de fout(en) niet meer voorkomt. Controleer tijdens het uitwerken of studenten jouw feedback begrepen hebben en stuur bij waar nodig, maar ga niet te veel en te snel uitleggen. Gebruik woorden als ‘oke’, ‘yes’, ‘netjes’, ‘bekijk nogmaals het door mij besproken voorbeeld’. Daag studenten uit door ze te laten vertellen wat ze geleerd hebben met vragen als ‘wat heb je veranderd en waarom?’.
- Geef studenten de tijd om de veel voorkomende fout in hun eigen werk te controleren en te verbeteren. Controleer dit tijdens de les, terwijl studenten dit aan het uitwerken zijn en stuur bij waar nodig.
Veel succes en vooral veel plezier (want het is echt leuk om studenten stappen te zien maken) bij het inzetten van whole-class feedback! Wil je meer informatie over whole-class feedback lees dan eens deze blog van Daisy Christodoulou
Gebruikte Literatuur
- Fletcher-Wood, H. (2018). Responsive teaching: cognitive science and formative assessment in practice. Routledge.
- Shute, V. J. (2008). Focus on formative feedback. Review of educational research, 78(1), 153-189.
- Wiliam, D., & Leahy, S. (2016). Embedding formative assessment. Hawker Brownlow Education
Laat een vraag of opmerking achter