info@studiosom.nl

+31 6 12 70 82 35

Studio SOMStudio SOM
Menu
  • Home
  • Blogs
  • Expertise
  • Referenties
  • Contact

Eén les is geen les!

Eén les is geen les!

studiosom

16 oktober 2019

5 0

Share this post

“Vorig jaar hebben we deze inhoud nog tijdens de les uitvoerig met studenten besproken en nu, nog geen jaar later, lijkt het alsof alle studenten diezelfde kennis vergeten zijn”.

Komt dit je bekend voor? Ja? Lees vooral verder, want in deze korte blog verklaar ik bovenstaande uitspraak door toelichting te geven op 1) de vergeetcurve, 2) hoe retrieval practice bijdraagt om het vergeten tegen te gaan om vervolgens 3) een checklist retrieval practice te delen, waarmee je kunt nagaan in hoeverre je al voldoet aan de randvoorwaarden om retrieval practice effectief te implementeren.

Stuur me elke maand de nieuwste blog!

1) De vergeetcurve
Leren en vervolgens weer vergeten… een fenomeen waar Herman Ebbinghaus onderzoek naar deed en waarbij hij tot de conclusie kwam dat we nieuwe kennis in eerste instantie goed kunnen onthouden, maar dat we deze kennis ook relatief snel vergeten. Zie Figuur 1 voor een simplistische weergave van de vergeetcurve.


Figuur 1. Simplistische weergave van vergeetcurve

Gelukkig kunnen we studenten helpen om minder (snel) te vergeten door structureel herhaling in onze lessen te bouwen. Want, door herhaling over de lessen heen neemt de vergeetcurve minder sterk af met als gevolg dat studenten de informatie beter en langer onthouden. Zie Figuur 2 voor een grafische weergave van de positieve invloed van herhalen op onthouden.

Figuur 2. De invloed van herhalen om vergeten tegen te gaan

2) Herhalen door retrieval practice
Herhalen 
kun je doen door retrieval practice toe te passen in je lessen. Daarbij draait het allemaal om het ophalen van reeds geleerde informatie uit het langetermijngeheugen. Dat kun je bijvoorbeeld doen door:

  • Bij a) de start van de les, b) bij overgangen van de les of c) het einde van de les de leerstof van gisteren of vorige week uit het langetermijngeheugen op te halen door middel van een quiz, een oefentest of door studenten op een vel papier zoveel mogelijk op te laten schrijven wat ze nog weten van de leerstof.
  • Het stellen van (veel) herhalingsvragen gedurende de les.

Studenten actief laten herinneren zorgt ervoor dat de informatie beter en langer onthouden wordt. Elke werkvorm waarbij je studenten informatie laat herinneren, is een geslaagd voorbeeld van retrieval practice. De aanbeveling is om Retrieval Practice minimaal één keer toe te passen, maximaal drie keer voor dezelfde leerstof (Kirscher, Claessens, & Raaijmakers, 2018; Surma, Vanhoyweghen, Sluijsmans, Camp, Muijs, & Kirschner, 2019).

3) Voorwaarden om retrieval practice succesvol te implementeren
Op internet vind je tal van voorbeelden hoe je retrieval practice toe kunt passen in je lessen. Maar, aan welke voorwaarden moet je voldoen om retrieval practice effectief te implementeren? Dat is wat minder gemakkelijk te vinden. Daarom maakte mijn collega Tim Lorenz voor de workshop Retrieval Practice, die we samen verzorgden, een ontzettend handige checklist! Figuur 3 geeft deze checklist weer en deze is tevens hier te downloaden! Mocht je een word-exemplaar willen ontvangen, laat dat dan even weten door een mail te sturen naar info@studiosom.nl

Veel succes met het implementeren van herhalingen in je lessen door middel van Retrieval Practice, want één les is geen les!


Figuur 3. Weergave van de checklist randvoorwaarden Retrieval Practice

Gebruikte Literatuur

  • Kirschner, P.A., Claessens, L. & Raaijmakers, S. (2018). Op de schouders van Reuzen. Meppel: Ten Brink Uitgevers.
  • Surma, T., vanhoyweghen, K., Sluijsmans, D., Camp, G., Muijs, D. & Kirschner, P.A. (2019). Wijze lessen: 12 bouwstenen voor effectieve didactiek. Meppel: Ten Brink Uitgevers.

Related Post

28 MAART 2020

Concrete aanbevelingen voor...

De afgelopen weken worden we overspoeld met algemene tips om online onderwijs vorm te...

50

19 MAART 2020

Heeft iemand nog vragen?

Binnen Fontys Sporthogeschool zijn we in zeer korte tijd overgegaan naar online...

90

1 MAART 2020

Start met uitgewerkte...

In de wandelgangen hoor ik wel eens dat we moeten stoppen met het inzetten van...

70

1 MAART 2020

Stop met schriftelijke...

In deze blog schrijf ik over het organiseren van effectieve en efficiënte...

60

3 MEI 2019

2 stappen naar bewust bekwaam

Eerstejaars sportkunde studenten moeten op de werkplek onder andere leren om...

50

7 MAART 2019

Directe instructie, direct...

Mag ik nog wel frontaal lesgeven of moet ik studenten ontdekkend laten leren? Geen...

30

Laat een vraag of opmerking achter Cancel Reply

Meest gelezen blogs

  • Zo beoordeel je samenwerken!
  • Eén les is geen les!